• PIKNIK I HAGEN: Lyder og Nova på koselig piknik i hagen sammen med mamma Hedda.

 • UTEPLASS: I en krok utenfor huset har Hedda pyntet med vakre høstdetaljer.

 • EN GOD MIKS: Hjemmet er preget av Heddas stil - noe nytt interiør, men også gamle loppisfunn.

 • KOSEKROK: Sjeselongen fra Ikea er deilig å slenge seg ned i. Trekassene har Hedda kjøpt i en blomsterbutikk.

 • LITT GAMMELT, LITT NYTT: De koselige ­spisestuemøblene er kjøpt via Finn.no for en billig penge. Benken har Hedda lånt av foreldrene sine, mens skjellampene er kjøpt på Kremmerhuset.

 • PUST FRA FORTIDEN: Det lille avlastningsbordet fra 1960-tallet setter stemningen i rommet.

 • AUKSJONSFUNN: Det gamle skrivebordet, stolen og lampen har Hedda kjøpt på auksjon. Koffertene er fra bruktbutikker.

 • JENTEROM: Eira turner gjerne i de nye ringene på jenterommet. Ringene er kjøpt på Maxbo. Sengen og gulvteppet er fra Ikea, mens nattbordet sto på Heddas rom da hun var liten.

 • GUTTEROM: Gulvteppet på Stures rom er fra Ikea. Det morsomme togskiltet fikk han i gave til bursdagen sin for noen år siden. Døren inn til boden er malt med tavle­maling. Skittentøykurven er fra House Doctor, mens den røde krakken er kjøpt på loppemarked.

 • LOFTSTUE: tv-stua på loftet har ny sofa fra Ikea. Vegglampen er fra Home & Cottage, og bordet har Hedda laget av en planke drivved fra Glomma. Trekassen fant de i uthuset.

Landliv utenfor Elverum

You are here

Hønene tripper rundt på tunet, og barna leker butikk. Velkommen til landlig idyll i hos fembarnsfamilien i Heradsbygd!

Hedda Larsen (34) og mannen Trond-Kristian (38) bodde tidligere i Elverum, men etter at de to første barna var kommet, økte behovet for mer plass. Boligprisene i Elverum var i overkant høye, men noen kilometer unna, i rolige Heradsbygd, fantes et gammelt hus på 111 kvadrat som var midt i blinken med sju mål tomt, busker, blomster og en gressplen stor som en fotballbane.

– Da vi kjøpte huset hadde vi en plan og et ønske om fornying, men vi valgte å ta det etter hvert. Det er veldig greit å bo seg inn og kjenne på hva slags behov man egentlig har, sier Hedda.

De byttet kledning, tak og vinduer, og bygget ut huset slik at det i dag er på til sammen 230 kvadrat i tillegg til kjelleren under den gamle delen av huset. Dermed er det blitt god plass til hele den store familien som teller mor, far og fem fine barn.

Bor i Heradsbygd utenfor Elverum sammen med mannen Trond-Kristian og barna Sture (12), Eira (9), Lyder (5) og Nova (1). Huset ble bygget i 1954, og Hedda og Trond-Kristian har skiftet tak, byttet kledning og vinduer, og bygget det ut slik at det nå er god plass til den store familien som også teller Trond-Kristians datter Vilde (18) som ofte er på besøk. Hedda er lærer, mens Trond-Kristian jobber i Forsvaret.

ET FELLES ROM TIL BARNA.
Soverommene ligger i andre etasje i huset, med loftstuen som naturlig midtpunkt. Her kan barna kose seg, leke og se på tv. Og når de ønsker det, kan de trekke seg tilbake til sine egne rom, som er innredet for å dekke individuelle behov.

– Barn liker ofte å være i nærheten av andre, derfor er det fint å ha soner hvor de kan være sammen uten at de nødvendigvis gjør de samme tingene.

– I tillegg til tv-stuen oppe er jeg i så måte glad for skrivebordet på kjøkkenet og den åpne løsningen i hobbykroken.

Netboard will be here

Ungenes behov ble godt ivaretatt da rommene skulle innredes.
– Eira likte godt den fargen som var i rommet fra før, så jeg malte veggene i en farge som var nokså lik den gamle. Vi valgte en seng med uttrekksmuligheter, siden hun ofte har overnattingsgjester. Rommet er stadig under utvikling for å finne gode løsninger for oppbevaring og mulighet for å holde orden. Eieren av rommet er nemlig ikke så veldig glad i å rydde …

Sture hadde ikke så sterke meninger om hvordan rommet skulle se ut, men han er godt fornøyd med innredningen.
– Vi valgte å bruke litt av boden og lage en seng inni veggen for å spare gulvplass. Fargene svart, hvitt og rødt går igjen i rommet hans, og døren til boden er malt med tavlemaling. I likhet med de andre rommene i huset, har vi innredet med en blanding av gammelt og nytt, brukt og hjemmelaget.


FIREBARNSMAMMA: Hedda Larsen er mamma til fire - Sture (12), Eira (9), Lyder (5) og Nova (1).

Viktigst når du bor med barn

 • Husk at barn er barn, de har sine egne ønsker og behov.
 • Gi rom for lek. Huset og interiøret må tåle at barna leker.
 • Lag soner eller rom der barna kan være sammen uten nødvendigvis å holde på med de samme tingene.
 • Ikke lag for innviklede systemer for oppbevaring. Åpne kasser og skuffer fungerer fint, og barna kan sortere og holde orden selv.
 • Rydd unna leker som aldri brukes. Da blir det enklere å holde orden, og kanskje blir det spennende å ta dem fram igjen etter en stund
 • Tålmodighet.

BARNA BIDRAR I HJEMMET.
Hedda har alltid vært kreativ og liker å lage ting selv. Interiørinteressen har vokst over tid.

– Jeg bruker ikke mye penger på interiør, og jeg prioriterer ikke dyr design selv om jeg gjerne skulle hatt Arne Jacobsens «Egget» i stua her, sier Hedda og ler.
– Den minimalistiske stilen med få og dyre ting passer overhodet ikke inn hos oss. Det er ikke bare jeg som bor her, og jeg orker ikke gå rundt og være redd for at ting skal bli ødelagt.

Hun elsker å gjøre kupp på auksjoner og loppemarked, og drømmeferien er å reise fra loppis til loppis i Sverige, hvilket de gjorde i fjor. Da kom de hjem med bilen full av barn, bagasje og fine loppefunn.

Med en stor familie blir det gjerne mange ting i huset, og Hedda innrømmer at det slett ikke alltid er strøkent og støvfritt.
– Men jeg trives best når det er ryddig og rent. Stuene er stort sett ganske ryddige, men soverommene trenger stadige skippertak, selv om jeg ikke synes vi lar det flyte.

De eldste barna må rydde og støvsuge rommene sine selv, mens Lyder får litt hjelp.
– Sture rydder rommet sitt ganske kjapt når han får beskjed om å gjøre det, mens Eira bruker lang tid og trenger mye motivasjon, råd og veiledning. Jeg må stadig minne om at sko skal settes i skapet og jakker henges på knaggen i gangen, sier Hedda som er opptatt av at barna skal hjelpe til i huset.

– I tillegg til å rydde rommene, må de selv ta ut matboksene sine og pakke sekker og bager. Eiras oppgave er å hente posten, mens Sture har ansvar for hønene. Han åpner for dem om morgenen, gir dem vann og mat, henter egg og gjør rent i hønsehuset hver fredag. Ellers hjelper de til å rydde ut av oppvaskmaskinen av og til, henge opp klær, gå ut med søppel, dekke bordet, hente ved og tenne opp i ovnene. Og Lyder hjelper gjerne til med å lage mat.

– IKKE GØY NÅR ALLE HAR DET SAMME.
Hedda forandrer stadig små og store ting i interiøret, og når det kommer gjester, må de ofte gå en runde i huset og titte for å se hvilke endringer hun har funnet på denne gangen.

– Jeg liker ikke en stil der alt er strømlinjeformet og fra ett og samme sted. Dette huset er et sammensurium av ting og møbler fra bruktbutikker, loppemarkeder og interiørbutikker i kombinasjon med arvegods og mer hjemmesnekrede varianter.

– Jeg synes interiøret blir mer spennende hvis ikke alt er sånt som alle kan kjøpe, det er jo ikke noe gøy når alle har det samme!

Stats read: 
4 096
Stats like: 
1
↓ Artikkelen fortsetter under