• BERØMT BRO: Broen er full av hengelåser hengt opp i håp om evig kjærlighet. Mon tro om det har virket? Hyggelig er det iallefall, synes Kaja (11).

  • VAKKER BY: Ingen tvil om at Riga er en fin by.

  • PARKLIV: Det er mange fine parker i Riga, noe som alltid er både hyggelig og takknemlig, særlig når du har med barn.

  • DIGG MED IS: Man er tross alt på tur med barn! Nam!

  • FRIGJØRINGSMONUMENTET: Latvia ble selvstendig i 1991, og et frigjøringsmonument hører med i den forbindelse. Men husk for all del å ikke sette deg på kanten på toppen av trappen. Da kommer purk suragurk.

  • BRA SPA: Det var utrolig stas for jentene å få prøve barnespa som innebar en dupp i bassenget først, og så håndspa med sjokoladebad før avslutning med sjokoladeis.

  • ROMANTISK: Den berømte broen hvor kjærestepar viser sin kjærlighet ved å henge på en hengelås.

  • RIGA ZOO: Dyrehagen var en stusselig opplevelse, men Kaja (11) og Emma (11) smilte blidt. Å være på tur med bestevenninnen er gøy uansett.

  • RAV-LAND Liker du rav, er dette stedet ditt paradis.

Riga – sto ikke til forventningene

You are here

Vi lot småtassene bli hjemme og tok med oss de store jentene til Riga. Det ble brød og sirkus – og selvfølgelig spa.

Vi hadde hørt så mye bra om den byen. Koselig gamleby, fine parker, også så billig! Vi måtte prøve, og to jenter på 11 syntes det hørtes veldig spennende ut å dra til byen som bestemor hadde skrytt av da hun kom hjem, nyskrubbet og fin.

Hotellet vårt lå midt i smørøyet, skulle det vise seg. Midt i gamlebyen, med vakre, gamle bygninger på alle kanter og kort vei til alt.
Hotellet var fint og rent og deilig, og til tross for en noe vissen kyllingmiddag på det som skulle være en bra italiensk restaurant, syntes vi den koselige gamlebyen og parkene i nærheten lovte godt for et fint opphold.

Med små barn er ikke shopping et tema. Med to jenter på 11 år som reiseselskap er det definitivt det.
Og mens de var storfornøyde med souvenirkiosker og kjøpesentre med kjedebutikker og mer lokal trikotasje, syntes nok vi mammaer at vi har opplevd bedre shopping.

Det ligger flere kjøpesentre i Riga sentrum, så du trenger aldri å gå langt, men kjedebutikker er nå engang stort sett de samme enten de ligger i Riga eller på Hønefoss. På plussiden: Litt lavere priser, noe som selvsagt alltid er gøy.

DEN ROMANTISKE HENGELÅSBROEN.
Vi oppdaget raskt de mange fine parkene i Riga, og parker er som kjent en velsignelse når man har med barn på tur – også store barn. Det er noe med å få løpe fra seg, mate duer med brød (helst hele tiden!) og klatre på store steiner og i noen trær.

I nærmeste park fant vi også den berømte hengelåsbroen, hvor kjærestepar og familier har festet hengelåser med navnene sine på i håp om å sikre evig kjærlighet.

Men når vi snakker om klatring: Midt i Riga ligger frigjøringsmonumentet. På nederste del av monumentet går det trapper opp til et lite platå med en murkant rundt. Og hva gjør barn når de finner en skulptur med en trapp? Jo, de løper selvsagt opp og setter seg ned på det høyeste punktet de kan komme. Det gjorde også våre jenter. Og det var mens vi sto slik som foreldre gjør, og ventet på at jentene skulle komme ned igjen, at jeg oppdaget dem i øyekroken. To morske politimenn på vei mot oss. Den tøffeste av dem kom tett på og sa:

– Mamma, han hadde pistol! sa en noe blek Kaja da vi gikk videre.«Det er ikke lov å sitte på monumentet. Of course not. Keep an eye on your  children», mens han bryskt viftet jentene ned trappen.

For oss ble møtet med politiet dessverre litt betegnende for oppholdet og møtet med menneskene der: Det var lite vennlighet å spore.

Ofte opplever man begeistring når man kommer som turist med barn, men her manglet smil og positiv oppmerksomhet.

Netboard will be here

Andre ting å gjøre i Riga:

Marked: Europas største utendørsmarked: Sko, klær, frukt, gamle Sovjet-effekter … Og hvis du liker ravsmykker, er dette ditt eldorado.

Lido park: Et fornøyelsessenter i byen med forskjellige aktiviteter for barn og familier, og spisesteder.

Kultur: Riga er Europas kulturhovedstad i 2014. Det betyr et økt antall forestillinger på opera og teater som først og fremst passer for voksne. Et morsomt resultat av dette for barna, var de mange store sneglene i friske farger som sto plassert rundt om i byen, og som var morsomme både å oppdage og å klatre på. 

Badeland: Utenfor byen ligger et stort badeland.

SPA OG SIRKUS.
Men for all del, Riga hadde litt å by på, og vi støtter bestemor i at spabehandlingen var fortreffelig, om enn ikke så rasende billig som vi hadde forestilt oss.

Jentene fikk «barnespa» hvor de fikk legge tørre hender i sjokoladebad, noe som resulterte i silkemyke hender og stor begeistring. Det at de fikk velge farge blant «sikkert hundre!» neglelakker og fikk en herlig skål med sjokoladeiskrem som avslutning, gjorde opplevelsen komplett. 

Et besøk på sirkuset sto også på programmet. Sirkuset i Riga har eksistert i samme bygning siden 1888, og har forestillinger året rundt. Til tross for en gammel og slitt bygning (unngå dobesøk hvis du kan!), var dette en morsom opplevelse med imponerende akrobatikk og morsomme innslag. 

– Jeg syntes hun slangedamen var det gøyeste.
– Ja, eller de med alle rockeringene!
– Ja! Og han (klovnen) som sa «Yeah, baby» hele tiden, han var så morsom!

Hele showet var som å sitte på en eneste lang Norske talenter-sending med fantastisk akrobatikk, ispedd den liflige duften av stall og hmmm, hva var egentlig den lukten? Hest? Elefanter?

Jo da, elefantene kom til slutt, selv om vi i det lengste hadde håpet at dette var et sirkus som holdt seg til mennesker.
Det er noe med å se de digre elefantene i en ørliten sirkusmanesje. De går stillferdig rundt og gjør triksene sine, og de er jo så flinke, men mest av alt er det et trist skue.

LITEN PLASS TIL STORE DYR.
Og når vi snakker om triste dyr: Vi tok turen ut til Riga Zoo. Her valgte vi å ta trikken (nr. 11) som hadde dyrehagen som siste stopp, og trikk i seg selv er en morsom opplevelse for de fleste barn. Og det skal innrømmes at barna var begeistret for mye i dyrehagen også.

Der var det lekeplass og et stort utvalg av dyr, alt fra tigere og sjiraffer til griser og geiter – og en imponerende samling kryp, rare frosker og slanger.

På minussiden: Ingen ansatte å se (bortsett fra en sur dame i billettluken, selvsagt). Ingen mat å få kjøpt, bortsett fra underlig utseende pølser i brød. Gamle, slitte bygninger som så ut som de sto i fare for
å rase sammen hvert øyeblikk.

Og sist, men ikke minst: Så altfor, altfor liten plass til store dyr som sårt hadde trengt et større område å bevege seg på. Til og med barna syntes bare synd på løvene som lå der apatiske på murgulvet sitt og stirret på oss.

ALT I ALT.
Det var noen ting vi likte godt i Riga, blant annet de mange og fine parkene. Og ja, prisene er litt lavere enn hjemme, men hverken attraksjonene, maten eller servicenivået imponerte, så dette er vel kanskje heller et sted for spaglade bestemødre og venninnene deres.

Eller som Emma oppsummerte:

– Det var kanskje ikke så veldig barnevennlig her!

Stats read: 
8 118
Stats like: 
2
↓ Artikkelen fortsetter under